Wie ben ik

Mijn naam is Marcel van den Berg en woon tegenwoordig in Zandvoort, voorheen Grootebroek (NH).

In verband met mijn gezondheid nu dus ,helaas, in Zandvoort.

In 2000 heb ik de stap genomen om mijn N-licentie te gaan halen na jaren actief te zijn geweest op 11mtr, beter bekend als 27mc. In 1998 werd er bij mij MS vastgesteld en werd mijn vrijheid langzaam beperkter.

Ik was zeer druk actief en heel veel onderweg met het 27mc vossenjagen (+/- 20000km/jr) maar dat werd dus helaas steeds minder waardoor ik afleiding zocht in een andere vorm van het zendgebeuren.

Mijn aandacht naar het officiele radiozendamateur zijn had ik destijds al een aardige tijd maar heb nooit de stap genomen er serieus iets mee te gaan doen.
Nadat ik toch maar eens wat informatie ingewonnen had over het hoe en wat te doen heb ik mijzelf via de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in nederland) aangemeld voor een cursus voor de novice licentie.
Al snel bleek er iedere donderdag lesgegeven te worden hiervoor en ben daar dus snel begonnen en was ik iedere donderdagavond te vinden in een plaatselijk buurthuis in de “schoolbanken”, wat best lastig was na zo’n tien jaar geen les meer gehad te hebben in deze vorm.

Aangezien ik nooit iets heb gedaan met electronica etc was het voor mij best lastig en kostte het ook veel moeite, inspanning en vooral discipline om de hele cursus te volgen. Uiteindelijk heb ik examen gedaan in Utrecht en ben ik geslaagd.

Technisch aangelegd ben ik nog steeds niet en knutselen met electronica is op een gevorderd niveau nog steeds niet voor mij weggelegd. Alles wat ik heb geleerd is vooral van belang geweest om het papiertje te halen.
Ik ben van mening dat iedere radio zendamateur de hobby op eigen wijze beleeft. Ik ben er dus één die veel luistert en wanneer daar behoefte is reageert mee praat.
De meest technische gesprekken luister ik tot op zekere hoogte graag naar en probeer ik ook te volgen en te begrijpen. Veelal raak ik al snel het spoor bijster als men heel ver gaat in de materie.

Maar goed, ik geniet van de hobby op mijn manier en gelukkig ben ik niet de enige hierin op deze manier en wordt iedere mede radiozendamateur gewaardeerd zoals hij of zij is.

Overigens ben ik nog wel doorgegaan voor de F-registratie, zoals dit nu heet, maar dat was best een flinke kluif. Het gelijk doorgaan was naar mijn idee wel het beste omdat er natuurlijk veel leerstof aanwezig was wat “slechts” aangevuld diende te worden met wat nodig was.
Toen ik eenmaal zover was om de gok te wagen, om alvast hier examen voor te gaan doen, sloeg het noodlot toe en ben ik door domme pech en ongelukkige omstandigheden nooit aangekomen op het examenadres. Een vrijwel niet door te komen file vanaf Purmerend werd mijn auto iets teveel en deze kreeg oververhittingsproblemen waardoor ik nog meer vertraging opliep. Eenmaal Amsterdam gehaald was het examen al bijna een uur bezig en was ik niet eens in de buurt van Utrecht.

Helaas was er door de MS, wat even toesloeg, een ziekenhuisopname tussendoor en kon ik pas na bijna een half jaar de draad weer oppikken. Alleen was dat er niet meer van gekomen omdat ik er al te lang uit was.

Na flink wat jaren weinig gedaan met de hobby, was het in 2012 zomaar raak en begon de drang naar de F registratie zomaar op te spelen. Ik heb mij aangemeld bij de DLZA en ben begonnen met de studie. Na twee maanden had ik er geen zin meer in en was dus weer gestopt.
Ik kon het toch niet loslaten en had het bijna een jaar later weer geprobeerd op te pakken maar……… je raadt het al, weer gestopt. Dit keer was het definitief (dacht ik).

Het einde van de zomer van 2014 begon het toch weer te kriebelen want ik kon het blijkbaar toch niet loslaten. De boel maar weer opgepakt, nu wel echt gemotiveerd. Veel lezen en oefenen en toen proefexamens gemaakt wat redelijk goed verliep waardoor de motivatie groter werd.
Toestemming om een bijzonder examen te doen aangevraagd bij het Agentschap Telecom en gekregen waardoor ik dus aanpast examen kon doen en geslaagd !